Имам съобщение за младите хора - вие не сте безсмъртни. Вирусът може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие. Дори да не се разболеете, изборите, които правите, могат да направят разликата между живота и смъртта за друг човек.

Това заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесъс по отношение на разпространението на COVID-19 и отношението на младите към заразата.

Върпреки това експертът е радостен от факта, че младите хора разпространяват именно добрите послания, а не вируса.

Герейесъс подчерта, че макар старите хора да са в най-голям риск от заразата, младите също могат да бъдат засегнати от нея. Той отбеляза, че много от хоспитализираните случаи са именно млади хора и добави, че е нужна солидарност между поколенията, ако светът иска да се избави от вируса.

От СЗО заявиха, че възстановяването на епицентърът на COVID-19 - китайският град Ухан - от коронавируса дава на останалата част от света надежда в борбата с пандемията. По-рано стана ясно, че в Ухан за трети пореден ден не са били регистрирани никакви нови случаи на вируса

„Ухан дава надежда на останалата част от света, че дори най-тежката ситуация може да бъде преодоляна“, допълни Гебрейсъс. Той подчерта, че трябва да сме внимателни, тъй като ситуацията може да се обърне.

В Китай се наблюдават все по-малко нови случаи на вируса - найчесто свързани с чужденци. Епицентърът на заразата вече се измести от Азия в Европа, където смъртните случаи вече са повече, отколкото бяха регистрирани в Китай.

Коронавирусът настъпва и в Близкия изток. За първи смъртни случаи съобщиха Израел и Обединените арабски емирства.

В Латинска Америка най- засегната е Бразилия с 11 жертви. По света – заразените са вече над 277 хил., а броят на жертвите надхвърля 11 430 души.

Най-тежка е ситуацията в Италия, където над 47 хиляди  души са заразени с коронавирус.

COVID-19 предизвиква властите във все повече държави да предприемат драстични мерки срещу заразата. След като Великобритания преустанови учебните занятия и затвори всички ресторанти и развлекателни заведения, същите мерки предприе и Южна Корея.

„Строго препоръчваме през следващите 15 дни да  бъде преустановена всякаква спортна и развлекателна дейност, както и да бъдат ограничени и религиозните служби. Само така можем да се опазим от заразата“, заяви премиерът Чун Секюн.

Управата на обществения транспорт в Хонконг въведе в действие роботи за дезинфектиране, за да предпази служителите от заразата.

За да се спасят от скуката, обитателите на малък квартал в германски град си организираха концерт от балконите на домовете си. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!