След буреносното начало вчера продължава извънредният Европейски съвет в Брюксел. Лидерите на 27-те държави обсъждат многогодишния бюджет на съюза и парите за Фонда за икономическо възстановяване от пандемията.

След като снощи евролидерите се разделиха преди полунощ, скептични и огорчени, днешният ден започна с нов оптимизъм. Анализаторите го разтълкуваха като знак, че вчерашното поведение е било театър за вътрешнополитическа употреба, а днес ще се работи за компромис. Следобед премиерите на Белгия, Люксембург и Малта публикуваха в „Туитър“ снимки как похапват пържени картофи в почивката във видимо добро настроение.

Снимка: EPA

„Господин НЕ“ – така европейската преса нарече премиера на Нидерландия Марк Рюте, който вчера не отстъпи от бюджетния си консерватизъм. „Файненшъл таймс“ разкри, че това е предизвикало гнева и на българския му колега, който го обвинил, че иска да е „полицаят на Европа“. Днес обаче двамата демонстрираха „пълен синхрон“.

„Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди да имаме крайно решение, колеги са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер. Разбира се, абсолютно подкрепям и холандския премиер Рюте“, заяви българският премиер.

Иначе още сутринта председателят на Европейския съвет предложи компромисни промени. Сред тях са: т.нар. „супер спешна спирачка“ – механизъм, чрез който ако дадена държава сметне, че друга не изпълнява условията за получаване на субсидии, да замрази процеса. Също така по-големи отстъпки за страните нетни донори на Съюза и намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на кредити.

Снимка: EPA

„Нашето основно настояване е да не се стига до дългосрочен „дългов съюз“. Разбира се, искаме да сме солидарни, но и да имаме предвид интересите на австрийските данъкоплатци“, подчерта канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

След общото заседание лидерите продължиха маратонските срещи на по-малки групи.

Българският премиер се появи на челна страница на американския „Уолстрийт джърнал“, който илюстрира материала си за Евросъвета със снимката на Борисов и Меркел, която вчера обиколи социалните мрежи.

Също днес германското издание „Шпигел“ публикува унищожителен коментар за причините за протестите в България. Със заглавие „България – корупция, злоупотреба с власт и сега това видео“ германското издание заключва, че тъй като външната политика на Борисов не дразни партньорите му в Евросъюза, те си затварят очите за проблемите в България.