В Брюксел се провежда първата присъствена среща на евролидарите след началото на пандемията. 

В белгийската столица държавните и правителствените ръководители обсъждат Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, както и Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. 

Заради мерките и обстановката с COVID-19 делегациите на евролидерите са в намален състав. На вчерашния старт те се “здрависаха” с лакти. Отново заради мерките и журналистите нямат достъп до сградата на срещата. 

Снимка: Reuters

Преговорите са изключително тежки - вчера те продължиха 13 часа. На излизане, малко преди полунощ, коментарите не бяха позитивни. 

И днес дискусиите продължават. Има вероятност срещата да бъде удължена до утре или до понеделник. Причина за това е, че част от лидерите не искат да се връщат отново през август. 

Продължава противопоставянето на Дания, Австрия, Нидерландия и Швеция спрямо финансовия план. Основна фигура в преговорите се превърна холандският премиер Марк Рюте, който в момента е лидер на т.нар. "пестелива четворка" - страните, които смятат, че планът за възстановяване е твърде щедър и че субсидиите трябва да са по-малко за сметка на заемите.

Снимка: Reuters
Това, обаче, което най-много разгневи някои негови колеги, е настояването на Нидерландия получаването на грантове от която и да е държава да става след единодушното съгласие на всички останали. Позиция, която според "Файненшъл таймс" е предизвика българския премиер Борисов да обвини Рюте, че иска да бъде полицаят на Европа.

Снимка: Reuters
Страните от Южна Европа - най-засегнати от коронакризата - са категорично против засиления контрол, който предлага Нидерландия, защото се притесняват да не изпаднат в тежкото положение на Гърция от времето на дълговата криза. Тогава в замяна на спасителните заеми, Атина беше принудена да предприеме политика на строги икономии.

Според дипломатически източник "добрата новина е, че никой не напусна залата за преговори".

Снимка: Reuters

Вчера рожден ден имаше германският канцлер Ангела Меркел. Тя получи редица подаръци, сред които сребърен мускал с розово масло от премиера Бойко Борисов и диригентска палка в знак на почит.