Европейският съюз следва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година, когато се счита че ситуацията с коронавируса ще бъде най-тежка в социално икономически план. Паралелно трябва да се търси и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Днес е вторият ден, в който евролидерите преговарят за разходването на средствата, отделени от ЕС за справяне с кризата, причинена от COVID-19. 

Българският премиер настоя пред своите колеги за максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и фокус върху помощта за социално слабите и за запазването на заетостта

„Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави - по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Премиерът изтъкна, че е необходима европейска солидарност. Той смята, че трябва да има безвъзмездна помощ за социално слабите и за хората, останали без работа по време на пандемията, както и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта.

“С парите от европейската солидарност, за които говорим, безвъзмездните пари или т.нар. грандове, незабавно да се подкрепят социално слабите, хората останали без работа и съответно дизайните на 60, 40, 80, 20, за да се запазят работните места”, заяви той. 

Борисов уточни, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата, отделени за справяне с кризата.

Той изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства: “И последната тема е колко пари да бъдат съответно безвъзмездни и колко заем. И формулата “70:30”. Считам, че и тук можем да намерим компромис. С една дума – има шанс да се разберем, според мен, да се намери работещият компромис”, допълни премиерът.

По отношение на върховенството на закона, министър-председателят изтъкна, че това е основата на всяка демокрация.