Призив към Европейския съвет за незабавни действия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той ще бъде вписан в поредна резолюция на Европарламента.

Препоръката на парламента за зелена светлина за България и Румъния, а сега вече и за Хърватия, съвсем не е първата, а поредната. В текста, който ще се гласува утре, се припомнят подобни резолюции още от 2011г., после – от 2018 г. Проблемът обаче е в Съвета, т.е. държавите-членки. На това ниво се взема финалното решение. Кой ни подкрепя за Шенген?

Настоящият ротационен председател на Съвета, Словения, изрази недвусмислена подкрепа днес.

„Всички държави-членки, които изпълняват условията, трябва да бъдат приети в Шенген. България, Румъния и Хърватия прекалено дълго бяха задържани в чакалнята по неоснователни причини“, каза Янез Янша, премиер на Словения.

Тази сутрин Словения представи пред евродепутатите приоритетите за председателството си. Сред най-важните е разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Парламентът и Комисията недвусмислено подкрепиха.

Освен подкрепа обаче, днес Словения като председател на Съюза, получи и остри критики от редица евродепутати за състоянието на правовата държава, върховенството на закона и свободата на медиите.

Оживената размяна на реплики за спазването на европейските ценности идва само дни преди Комисията да публикува доклада си за върховенството на закона. За България и за Румъния той ще е пореден, за останалите държави-членки – първи. Очаква се около 20 юли.