България и Австрия подкрепят европейското членство на Северна Македония. Това беше декларирано при срещата във Виена на българския президент Румен Радев с австрийския държавен глава Александър ван дер Белен.  

Двамата президенти подчертаха дългогодишните добри отношения и общи позиции по много европейски теми.
Обявиха се и за повече икономически и търговски обмен.

Австрия е на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас. Президентите поискаха и съживяване на Дунавската стратегия между 14 държави за работа по икономически и културни въпроси.

Австрийската гвардейска част приветства българския държавен глава в двореца Хофбург. А любопитни туристи запечатаха посрещането с телефоните си.

След двустранните разговори двамата президенти се обявиха за единна и силна Европа и за европейска перспектива на Западните Балкани. И София, и Виена са „за" европейското членство на Скопие. Но има нюанс в позициите им.

Снимка: Президентство на Република България

„Всички знаем, че все още има някои културни и политически въпроси между Северна Македония и България и между Северна Македония и Гърция. Но това не трябва да пречи на началото на преговорите за присъединяване”, заяви австрийският президент Александър ван дер Белен.

„Република Северна  Македония ще има нашата подкрепа при ясни условия, касаещи нашата обща история и език”, отбеляза пък Румен Радев.

Снимка: Президентство на Република България

Австрия отново подкрепи страната ни за Шенген, а българският държавен глава подчерта друг европейски проблем - липсата на общ оперативен план към държавите, които са и външни граници  на Съюза.

„Към момента такъв план няма и ние сме изправени пред риска да не можем да реагираме адекватно”, заяви президентът Радев.

Двамата президенти позираха за обща снимка в червения салон на Хофбург, където ван дер Белен се очаква скоро да връчи мандата за съставяне на новия австрийски кабинет.

Визитата на президента включваше и среща в Конституционния съд, където двете делегации са обсъдили опита на Австрия с индивидуалните конституционни жалби като инструмент на геажданското общество - идея, която Радев обяви сред своите приоритети. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!