Европейският парламент ще приеме тази седмица доклад, в който се предвижда за пореден път да призове за приемане на България и Румъния в Шенген. Това сочи дневният ред на последното заседание на евродепутатите преди лятната ваканция.

Дебатите по въпроса са предвидени в пленарна зала в Страсбург тази вечер, а вотът на документ в тази насока се очаква утре.

България, Румъния и Хърватия неоснователно дълго са задържани в чакалнята, заяви в Страсбург словенският премиер Янез Янша, чиято страна пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

България, Румъния и Хърватия са изпълнили всички критерии и трябва възможно най-бързо да се присъединят към Шенген. Това е позицията на ротационния председател на Съюза, Словения.

Това стана ясно тази сутрин при представянето на приоритетите й за следващите 6 месеца. Тази вечер отново ще се обсъжда темата "Шенген".

За пореден път евродепутатите ще призоват Съвета, който взима крайните решения, да спази ангажимента си и предприеме незабавни действия за присъединяване на България и Румъния. За Хърватия депутатите изразяват готовност допълнително да дадат становище.

ЕП отчита, че през 2011 и 2018 г. е приета резолюции с подобен призив.

Евродепутатите ще обсъдят доклада, в който се отправя настоятелно искане към Съвета на ЕС да предприеме незабавни действия за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на двете страни.

И още една тема от днес, която пряко ни засяга: тази сутрин Словения отново подчерта, че един от най-важните й приоритети като председател на Съвета е присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви тази сутрин, че става въпрос за репутацията на Европа, която трябва да спазва обещанията си. Тя очаква важно послание към Северна Македония и Албания на срещата на върха през октомври.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!