Правовата държава, върховенството на закона, контролът над парите от рекордния фонд за възстановяване – това са акцентите на последната сесия преди лятната ваканция на Европейския парламент в Страсбург.

Пет дни, след като пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, словенският премиер Янез Янша ще се изправи пред евродепутатите, за да представи приоритетите за следващите 6 месеца. Това е повод за редица депутати да му зададат въпроси за състоянието на правовата държава, за върховенството на закона, за свободата на медиите.

Отговорите на Янша ще бъдат анализирани с особено внимание, особено от депутати, които открито критикуваха подкрепата му в миналото към бившия американски президент Доналд Тръмп или пък солидарността му с унгарския премиер Виктор Орбан, която разделя ЕС на лагери.

Напрежението едва ли ще е спаднало до утре, когато отново ще се говори за основни права. Спорният унгарски закон за правата на хората с различна сексуалност ще е в центъра на внимание. Очаква се депутатите да са особено настоятелни в препоръките към Комисията и Съвета да предприемат конкретни юридически действия срещу Унгария за неспазване на основни права.

Възможно е и по време на тази последна преди лятото парламентарна сесия да стане ясно дали има потенциал в идеята за нова формация на крайнодесни партии в Европа. Инициативата дойде от „Национален сбор“ на Марин льо Пен във Франция. Подкрепиха я крайно десни партии от Унгария, Полша и Италия. Според официалното прессъобщение сред подписалите се е и българската ВМРО.

Колкото по-голяма е подкрепата за новата група, толкова по-значим ще е достъпът ѝ до европейски субсидии, което пък изключително много тревожи проевропейски настроените политически сили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!