Киев и проруските сепаратисти подписаха споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, което влиза в сила днес в 15.00 часа по Гринуич, предаде Ройтерс. Това е станало по време на преговорите на контактната група за Украйна в Минск, Беларус, с посредничеството на Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„В този протокол са записани 12 практически стъпки за установяване на мир и стабилност в Донецка и Луганска области с оглед на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна. Това е ключов въпрос за намиране на мирно решение на кризата”, заяви украинският президент.

Петро Порошенко уточни, че е подписан предварителен протокол към споразумението за прекратяване на огъня.

„Човешкият живот е най-ценен и ние трябва да направим всичко възможно, за да спрем кръвопролитията и да сложим край на страданието”, написа Порошенко в Туитър.

Той допълни, че е необходим „ефективен международен контрол" върху процеса.

Сепаратистите също са съгласни на прекратяване на огъня, но крайната им цел - отделяне от Украйна - остава, заявиха техните представители в Минск. Москва изрази надежда, че примирието ще се спазва „напълно".

Преди дни руският президент Владимир Путин огласи план от седем точки, който предвижда спиране на настъпателните бойни действия и от двете страни, безусловна размяна на пленници и отваряне на хуманитарни коридори.

На фона на добрите новини от Минск, сраженията в Източна Украйна не стихват, особено в териториите, където украинската армия няма превес.

От средата на април в Източна Украйна се водят сражения между проруските сепаратисти, за които Западът твърди, че са подкрепяни от Москва, и правителствените власти. Според данни на ООН от началото на конфликта са загинали близо 2600 души.

Същевременно европейският съюз обсъжда нови икономически санкции срещу Русия. 28-те обаче ще изчакат с прилагането им, за да дадат време на Москва да покаже дали спазва примирието, което се очаква да бъде договорено. „Възможно е тези санкции да бъдат приложени, но с условието да бъдат отменени, ако видим, че примирието се спазва и кризата деескалира”, посочи канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Европейски лидери обаче не са единодушни в позициите си за тежестта на санкциите и областите, в които да бъдат наложени.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната