Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, предаде МИА.

Церемонията се състоя във вила „Водно“ по обяд, след като Зоран Заев от името на коалицията "Можем", която спечели най-много депутатски места, информира Пендаровски за разговорите с няколко партии за осигуряване на парламентарно мнозинство за формиране на правителство, съобщи кабинетът на президента на Северна Македония.

В обръщение пред президентската вила „Водно“, след връчването на мандата, Зоран Заев каза, че най-вероятно преди да измине законовият срок от 20 дни страната ще получи ефикасно правителство, правителство, което ще продължи по пътя към ЕС и което ще развива концепцията "Едно общество за всички", освободено от каквито и да било национализми и етнически предразсъдъци.

„Чест и отговорност е за мен, че съгласно конституцията, като лидер на СДСМ и коалицията "Можем", получих днес мандат от президента Пендаровски за ново демократично, европейско правителство с институции, които по-добре ще служат на гражданите“, заяви Заев, цитиран от „Макфакс“.

Той обяви, че в срок от 20 дни ще изготви програма и ще направи опит за съставяне на стабилно правителство.

Заев изтъкна, че Северна Македония ще получи правителство, което ще продължи по ясна посока - ЕС, просперитет и дългосрочна стабилност. Правителството ще има качествени, отговорни и отчетни кадри, а приоритет ще бъдат икономиката, борбата с престъпността и корупцията, както и прочистване на правосъдието.

Правителствената програма ще бъде посветена в по-голямата си част върху икономиката, ръста на заплати и пенсии, на инвестиции в младежта, в растеж и развитие, в грижа за най-бедните. Ще водя правителство, което няма да се отклони от пътя и което след членството в НАТО, продължава към членство в ЕС, изтъкна Заев и приветства Рамковия договор, тъй като днес се навършват 19 години от неговото подписване.

Зоран Заев беше министър-председател на Северна Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато беше съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната, но има само двама депутати повече от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

По време на своя мандат като премиер Зоран Заев извади Северна Македония от международната изолация с подписването през 2018 г. на договор с Гърция, чрез който бе уреден конфликтния въпрос за името на новата балканска държава. Година по-рано Заев подписа Договор за добросъседство с България.

Това отвори пътя на Северна Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.