Новият парламент в Северна Македония се събра на първото си заседание при строги правила заради коронавируса. 

Измерване на температурата, маски и дистанция в залата - така заседаваха новите депутати в Скопие. Сесията ръководи досегашният председател Талат Джафери, който до преди дни се лекуваше от COVID-19.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

В новото Събрание социалдемократите на Заев имат 46  от 120 места, а ВМРО-ДПМНЕ - 44. Трети е Демократичният съюза за интеграция, който очаква покана за участие в новия кабинет. Заев обяви, че започва преговори.

В Беларус коронавирусът наложи президентските избори да бъдат пет дни. Основната дата на вота е 9 август.  Сегашният държавен глава Александър Лукашенко се кандидатира за шести мандат. Лукашенко обвини Москва за подготвян преврат срещу него и изпратени наемници.

Преди дни властите съобщиха, че край Минск са задържани руснаци от частната армия "Вагнер". Москва отрече.

„Днес постъпи информация за още един отряд, разположен на юг. По време на жътва, ние трябва да бягаме из горите и да ги ловим. И ще ги хванем всички!“, обяви беларуският президент Александър Лукашенко.

За поста има още четирима кандидати. До участие в изборите не беше допуснат известен банкер, който е и основният опонент на Лукашенко.