Короната на Св. Едуард ще бъде поправена така, че нейният размер да пасва идеално на новия крал Чарлз III за коронацията му на 6 май 2023 г. За това съобщават от Бъкингамския дворец в Лондон, Великобритания.

 „Короната на Св. Едуард е изнесена от Лондонската кула, за да започне работата по нейното модифициране преди коронацията в събота, 6 май 2023 г.“, се казва в краткото съобщение до медиите.

Пренасянето й до бижутерското ателие се пазеше в тайна до последно. Сегашното местоположение също не се разкрива. От двореца съобщават само, че кралското бижу е транспортирано за преоразмеряване и припомнят, че негова версия е била използвана по време на коронациите на британски монарси от XIII век.

Короната на Св. Едуард е направена за крал Чарлз III през 1661 г. като заместител на средновековната корона, която е претопена след екзекуцията на неговия баща през 1649 г. Смята се, че оригиналът датира от Едуард Изповедника (последният англосаксонски крал на Англия, управлявал в периода 1042-1066 г.). по-късно той е обявен за светец.

Версията на короната от 1661 г. се появява дори в кралския герб на Обединеното кралство. Служи и за лого на Кралската поща (Royal Mail). Част е и от значките на британските въоръжени сили.

Имперската корона тежи около един килограм, поради големия брой скъпоценни камъни, които я украсяват. Тя е изградена от ефирна златна рамка и сребърна „паяжина“ с инкрустирани 3000 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и почти 270 перли. В допълнение на това най-ценното кралско бижу разполага с голям диамант в центъра и няколко рубина.

За коронацията на Елизабет II тя препърляла сериозна модификация, защото трябвало да стане по-лека и женствена. Все пак, когато се възкачва на трона младата кралица е била едва на 27 години. Кралските хроникьори отбелязват, че има съществена разлика между короната на Джордж VI и тази на Елизабет II.

Сега всички са в очакване, как ще изглежда това невероятно бижу на главата на Чарлз III. Церемонията по неговата коронация ще се състои в Уестминстърското абатство, осем месеца след възкачването му на трона и смъртта на кралица Елизабет II.

Предполага се, че церемонията ще включва същите основни елементи на традиционната служба, която е запазена автентична повече от 1000 години. В същото време обаче мнозина очакват празникът да включва и духа на Великобритания от XXI век, т.е. традицията да е леко модернизирана. Кралските хроникьори очакват тя да бъде „по-приобщаващо към мултирелигиозната Великобритания“.

Вече се знае, че коронацията ще бъде в по-малък мащаб и по-кратка. Вероятно тя ще продължи само един час. За сравнение – този на кралица Елизабет II отне около три часа. Любопитет е и факта, че кралицата-консорт Камила ще бъде коронясана заедно със своя съпруг Чарлз III.

Броят на гостите ще бъде намален от около 8 000 през 1953 г. на около 2 000 през 2023 г., като се очаква те да носят костюми и рокли вместо церемониални одежди. Редица ритуали няма да бъдат изпълнени.