Лондон очаква да посрещне тленните останки на кралица Елизабет II, които  се транспортират след поклонението в Единбург.

Днес новият крал направи знаково посещение в Северна Ирландия. След Брекзит, все по силни стават гласовете за независимост на тази съставна част от Обединеното кралство. Късно снощи крал Чарлз и неговите сестра и братя застанаха на бдение в катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург.

Традицията е от началото на 20. век, когато отново 4 деца на покойния крал Джордж V отдават почит на починалия монарх. Покрай дъбовия ковчег покрит с кралския флаг и Короната на Шотландия, изработена от шотландско злато и с 24 скъпоценни камъка първо преминаха хора в неравностойно положение, които се поклониха на Елизабет II.

До последната минута – хиляди чакаха пред катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург, за да се поклонят. Някои бяха подготвени със символични подаръци.

В Лондон късно снощи кралската гвардия направи генерална репетиция за утрешното шествие до Уестминстърския дворец, където ковчегът на Елизабет Втора ще бъде положен за четиридневно национално поклонение.
Там вече има хора, които ще спят под открито небе 48 часа, за да могат да отдадат почит първи.

Крал Чарлз и кралицата консорт бяха на първата си визита в Северна Ирландия, където бяха посрещнати и от ученици.

Посещението идва в труден момент за Северна Ирландия, където политическото напрежение е високо, а ключовите въпроси около Брекзит остават нерешени. По време на визитата отново имаше протоколен проблем - мастилото от писалката изцапа ръката на краля, а той се възмути.

Крал Чарлз се срещна и с първия чуждестранен лидер, президента на Ирландия. Утре тленните останки на кралица Елизабет II ще бъдат пренесени от двореца „Бъкингам“ до Уестминстър.

Над 1000 доброволци и десетки хиляди полицаи ще осигуряват реда на опашката от хора, които ще искат да се поклонят пред ковчега на кралицата. Близо половин милион британци се очаква да се наредят на близо 10- километрова опашка по брега на Темза. Това създава сериозни логистични проблеми, и опасения за потенциална терористична заплаха заради струпването на хора.