Ще се старая да следвам примера, оставен от моята майка. Това каза Чарлз III, след като бе провъзгласен за монарх на Великобритания след смъртта на кралица Елизабет II. 

Във втората част на церемонията кралят произнесе реч.

За първи път в историята Съветът по възкачването на престола се предава на живо по цял свят.

"Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме. Успокоен съм, че изказвате своите съболезнования с толкова обич и подкрепа. Всички ние като семейство сме подкрепени в тази голяма загуба. Aз като крал на нашите нации, мога да кажа, че майка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите, Ние сме благодарни на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази  отговорност поемем аз и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи", заяви крал Чарлз III. 

Новият монарх положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила.