Чарлз III бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол. Церемонията по възкачването му на престола е в двореца „Сейнт Джеймс“.

За първи път в историята Съветът по възкачването на престола се предава на живо по цял свят. Церемонията по обявяване на новия монарх е в две части.

Част първа

Председателката на Тайния съвет обявява смъртта на кралицата, а писарят на Съвета Ричард Тилбрук изчита на висок глас прокламацията за унаследяване на трона.

Присъстващите на церемонията членове на кралското семейство, премиерът, архиепископът на Кентърбъри и граф-маршалът, който е фигура, отговорна за организирането на държавни церемонии, подписват документа, съдържащ текста на прокламацията.  

След като документът бъде подписан, председателката на Съвета ще призове всички присъстващи да запазят мълчание, докато Съветът уреди останалите въпроси, свързани с церемонията, като например разпространяването на прокламацията и даването на указания за произвеждането на топовни салюти в лондонския "Хайд парк" и в лондонския Тауър. 

След приключването на Част първа от церемонията текстът на прокламацията се изчита от един от балконите на двореца "Сейнт Джеймс".

Обявяването на новия монарх е съпътствано от топовни салюти. Текстът на прокламацията се изчита на висок глас както в Лондон, така и в останалите столици в рамките на Обединеното кралство - Единбург, Белфаст и Кардиф. 

Част втора

Част втора от церемонията невинаги следва непосредствено Част първа. В част втора участват само кралят и членовете на Тайния съвет, като тя започва с изявление на Чарлз във връзка със смъртта на кралицата.   

След това той произнася клетва във връзка със сигурността на Църквата на Шотландия, както изисква законодателният акт от 1707 г., по силата на който Шотландия се присъединява към Англия и Уелс и с който е образувана Великобритания. Тази клетва е полагана от всеки монарх от 1714 г. насетне.

Кралят подписва две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.