Ситуацията с пожарите в Гърция е овладяна. Все още има много огнища, които се разпалват периодично. Стихията избухна в неделя следобед и за по-малко от 48 часа беше пред портите на столицата.

Изгорени дървета, унищожени къщи, автомобили и магазини - това е равносметката след огнената стихия в района на Атика.

През последните дни бяха евакуирани както хора, така и бездомни животни. В близката столица Атина беше създаден спешен подслон, който да ги приюти.

Властите започнаха описването на щетите, а правителството обсъжда икономически мерки в помощ на пострадалите. В борбата с огненото бедствие участваха редица страни, сред които и Румъния.

Снимка: Ройтерс

„Ситуацията е тежка за гръцките власти, като се има предвид, че огънят се разпространява много бързо върху значителна площ. Бяхме разпределени в смесена зона, както градска, така и с растителност, зона с предизвикателства“, обясни командирът на румънската противопожарна част, действаща в Атика, подполковник Давид Валериу Дан.

 

Снимка: Ройтерс

Според Националната метеорологична служба пожарите в Атика са унищожили близо 10 000 хектара гори. А от 2017 г. изгорените горски площи в района са 37%.