В Гърция огънят около Атина вече е почти потушен. Огнения ад преживяват и наши сънародници.

Огънят, който започна в неделя следобед от Варнава, бързо се разпространи и достигна до Неа Макри. И само на метри от дома на Владислава Готова. Тя преживява огнения ужас за втори път.

"Пожарът стигна на 10 метра от къщите в раойна, в който живея, но веднага се взеха мерки. Никой не мигна през цялата нощ. Два пъти ми дойде съобщение, че трябва да се авакуирам. Аз имам и домашни животни. Когато дойде съобщението, че трябва да евакуират района, изпаднах в паника, но си казах: "Дръж се! Минала си го веднъж. Бях си приготвила куфар с документите, с личните ми принадлежности", разказва Владислава Готова.

За по-малко от 48 часа стихията от горски се прeвръща в градски пожар и достига предградия на Атина. 

Снимка: БГНЕС

 

За Владислава новите пожари връщат спомените ѝ от 2018 и трагедията в Мати, когато загиват 104 души. Семейството на Владислава тогава губи всичко в огъня. Сега жената казва, че властите са реагирали по-организирано.

"Аз бях в пряка връзка и давах пълна информация на властите, като изпращах снимки, видео и мисля, че помогнат за потушаването на пожара в нашата част, но си беше страшно. Беше си страшно", коментира още българката.

С последното огнено бедствие отново изгоряха хиляди декари земя, а според специалисти Атика няма лукса да загуби нито едно дърво повече.