Посланиците на арабските страни в България призоваха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Дипломати от Египет, Мароко, Саудитска Арабия, Ливан и Йемен казаха, че Израел извършва геноцид, нарушава основни човешки права – най-вече правото на живот на палестинците.

Посланиците разпространиха данни, според които от началото на войната на Израел срещу „Хамас“ цивилните жертви са повече от 18 000. 70% от тях са жени и деца. Ранените във военния конфликт са над 51 000 души. А 2 млн. палестинци са били принудени да напуснат домовете си, които са разрушени.

„Нашият палестински народ е унищожаван в пълния смисъл на думата, преднамерено, умишлено. Ние не искаме от никого да застава на страната на Палестина, искаме да се застане на страната на правото, на правото на самоопределение. Решението на ситуацията е едно – прекратяване на окупацията и предоставяне на правото на палестинския народ да създаде своята самостоятелна държава“, каза Адхам Зайналдин, временно управляващ посолството на Палестина.

Последният конфликт в Близкия изток избухна след 7 октомври, когато ислямистката групировка „Хамас“ нападна Израел с ракети и въоръжени групи, уби 1200 души и взе 240 за заложници. В отговор Израел предприе военна офанзива в Ивицата Газа.

Имаше кратко примирие, когато бяха разменени част от израелските заложници за палестинци, лежащи в израелски затвори.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: