Израелската операция в Ивицата Газа ще продължи поне още месец – смятат военни анализатори. Ключовият посредник в преговорите Катар заяви, че шансовете за ново прекратяване на огъня намаляват.

„Хамас“ заплаши, че нито един заложник няма да излезе жив от Ивицата Газа, ако не бъдат изпълнени исканията им за размяна на затворници.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че десетки бойци вече са се предали и определи момента като „началото на края“ на терористичната организация.

А след изтеклите снимки с арестувани мъже по бельо, сред които бяха идентифицирани и цивилни, говорителят на израелската армия Даниел Хагари отговори:

„Събличаме задържаните, за да ги проверим за експлозиви, с които могат да се взривят – правим това от години. След това разследваме кой кой е“, посочи Хагари.

Франция, Италия и Германия призоваха Европейския съюз да наложи санкции на „Хамас“ и неговите поддръжници.

А Тел Авив се похвали, че скоро ще контролира напълно северните части на ивицата и призова за нова евакуация както от град Газа, така и от южния Хан Юнис.

След призив на „Хамас“ днес беше обявена обща стачка на Западния бряг и в Ливан в солидарност със загиналите в Газа. А в знак на съпричастност във Витлеем за първи път в историята отмениха празненствата за Коледа.