Военните действия между Израел и „Хамас” бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня, предадоха световните агенции.

Това се случи, след като сирените за въздушна тревога бяха задействани рано тази сутрин в някои израелски райони близо до Ивицата Газа.

Израелската армия съобщи, че системата за противовъздушна отбрана „железен купол“ е прехванала една ракета, идваща от палестинския анклав.

Оттам излязоха с изявление, че терористичната организация „Хамас“ е нарушила споразумението за примирие като изстреляла ракети срещу израелски граждани и не е изпълнила задължението си да освободи всички жени и деца.

В периода на примирие „Хамас” освободи малко над 100 заложници от общо 240, отвлечени в Ивицата Газа при атаката над Израел на 7 октомври. 8 жени и деца бяха последните освободени. 

Така в плен на "Хамас" остават около 140 души. В замяна на освобождаването на заложници Израел пусна от свои затвори 240 палестинци. Роднини на останалите в плен се тревожат за безопасността им след подновяването на военните действия. 

Катар обяви, че се водят преговори за ново примирие. Катар и Египет искаха да издействат удължаване на прекратяването на огъня с още два дни. Смята се обаче, че „Хамас” ще иска по-висока цена за останалите заложници, сред които има израелски войници.

Американският държавен секретар настоя пред израелския премиер този път операцията срещу „Хамас“ да се води различно.

„Израел разполага с една от най-усъвършенстваните армии в света. Тя е в състояние да неутрализира заплахата и същевременно да сведе до минимум вредите за невинните мъже, жени и деца. И е длъжен да го направи“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Тази сутрин израелската армия пусна листовки с предупреждение за евакуация в южните райони на Ивицата Газа и призова хората да ползват карта, която показва кои са опасните зони. Въпреки това, беше съобщено за ранени и загинали палестинци.

„Хамас“ обяви, че въпреки примирието през последните 7 дни са били убити 78 палестинци. В резултат на нарушеното примирие хуманитарните конвои за Ивицата Газа бяха преустановени. 

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: