Детски площадки, зеленина, пълни улици. Миг по-късно – прахоляк, останки от сгради и много загубени животи. Така изглежда град Газа след атаките на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври и последвалата контраофанзива.

Агенция Ройтерс публикува кадри с дрон от призрачния град, които показват какъв е бил преди.

Кадрите, заснети преди 7 октомври, показват училища, джамии, църкви и ислямската крепост Баркук. Хората вървят спокойно по улиците или карат по трилентовите булеварди. На част от кадрите виждаме и деца, които си играят. На други – хора се забавляват в аква парк.

Град Газа, който се намира на брега на Средиземно море, дълго време е под израелска и египетска блокада, която не позволява на палестинците да се движат свободно. Това е една от най-гъсто населените зони на планетата, която години наред страда от икономически лишения. Въпреки това животът продължава.

На кадрите виждаме също бежански лагер, в който живеят наследниците на бежанци от войната през 1948 г. след създаването на държавата Израел.

В друг бежански лагер, Нусейрат, децата танцуват на улицата. Кадрите след 7 октомври на същото място показват само останки, кратери и пушек.

Израел атакува Газа в отговор на внезапното нападение на „Хамас“ на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души, предимно цивилни. Други 240 бяха взети за заложници в Газа.

Седмици наред израелската армия бомбардира града по суша, море и въздух. Преди време започна и наземна офанзива, като до момента са били убити близо 15 000 души в палестинския анклав. Последва хуманитарна гриза за жителите на Газа, които бяха принудени да изоставят домовете си и да търсят убежище другаде.

Кадрите, заснети след 7 октомври, показват улица с след улица, от които не е останало нищо. Пушек се издига от купищата пепел. Огромни жилищни блокове са наклонени опасно на една страна и всеки момент ще се срутят.

Измежду отломките се виждат и отделни хора, които се опитват да намерят нещо останало от живота си в отломките. По улиците има много малко коли.

Новите кадри са заснети след стартирането на временното примирие между „Хамас“ и Израел. Това са първите кадри от подобен мащаб, които показват какво е било преди и какво е сега, достигащи до международните медии.