Израел е получил списък с нова група от заложници, които трябва да бъдат освободени от „Хамас“. Временното прекратяване на огъня навлезе в своя пети ден, след като беше постигната сделка за удължаването му с два дни.

Около 170 души  остават в плен в Ивицата Газа, но „Хамас“ заяви, че не държи всички. Смята се, че между 40 и 50 души се намират при Ислямски джихад, което може да усложни освобождаването им.

Снощи у дома се прибраха още 11 жени и деца. Емоционални бяха първите срещи между освободените от „Хамас“ и техните близки.

Отвлечени от Хамас се върнаха в Израел
Снимка: Reuters

Жени и непълнолетни деца бяха освободени и от израелските затвори вчера и бяха посрещнати с празненства в окупирания от Израел Западен бряг.

Палестинци бяха освободени от израелските затвори
Снимка: Reuters

ООН използва временното примирие за да вкара повече помощ в Ивицата Газа, но нуждите все още не са покрити. Хора чакат на дълги опашки в южния град Хан Юнис за вода.

Очаква се трета визита на американския държавен секретар в региона. Антъни Блинкен ще се срещне с палестински и израелски представители, с които ще бъде обсъдено продължаването на помощта за Ивицата Газа и освобождаването на всички заложници.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: