Повече от 200 души бяха задържани в Москва снощи по време на неразрешения протест в подкрепа на Алексей Навални. По данни на полицията на митинга е имало около 3000 души, докато според организаторите те са били 10 000.

По- късно поддръжниците на осъдения опозиционер започнали да е събират край Паметника на героите от Плевен, където арестите продължили. Сред задържаните са журналистката Мария Баронова и писателят Сергей Шаргунов.

Днес се очаква областният съд на Киров да реши дали Навални да бъде държан под стража до влизане в сила на присъдата му. Вчера той получи 5 години затвор за злоупотреба с държавни средства. Анализатори определиха съдебния процес срещу опозиционера като политически мотивиран.

Алексей Навални е най-влиятелният лидер на опозицията в Русия и отявлен критик на президента Владимир Путин.

Последваха и международните реакциите на присъдата. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Катрин Аштън изрази надежда, че тя ще бъде преразгледана. Белият дом съобщи, че е „дълбоко разочарован" от осъдителната присъда. Германският канцлер Ангела Меркел изрази безпокойството си от решението на съда.