Няколко десетки души, които протестираха близо до Кремъл в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, бяха задържани, съобщи Франс прес. Площад близо до мястото, планирано за събирането им пък беше затворен заради "ремонтни работи".

Затворени бяха и Червеният площад и Александровската градина, намиращи се в съседство.

Няколко хиляди души - според полицията 2500, а според участниците -10 000, се събраха близо до Кремъл, скандирайки "Свобода за Навални!". Днес той беше осъден на пет години затвор за присвояване на средства от държавно предприятие по дело, което според опозицията е типичен пример за политически репресии.

Кадри на близката до опозицията телевизия "Дожд" показа как полицаи от силите за борба с безредиците отблъскват хора, опитващи се да стигнат до Манежния площад и околностите му. Кореспондент на телевизията съобщи, че е видял да арестуват и качват в полицейски камиони поне 30-тина души.

ИТАР-ТАСС съобщават, че са задържани най-малко 60 души. „Като чух присъдата, очите ми се напълниха със сълзи, а краката ми се подкосиха. Навални беше личност, която хората следват”, каза музикантът Владимир Иванов.
Шествието нямаше разрешение от властите, а московското кметство предупреди още сутринта, че участниците в него може да бъдат съдени.

„Това не е само моя болка, а на целия народ. Хвърлиха в затвора последния честен човек, който милееше за родината си”, заяви демонстрантката Светлана Уваркина.

Навални стана известен като един от лидерите, които оглавиха масовите протести срещу Кремъл от последните години и с проектите си, които разкриват злоупотреби с държавни пари по подобие на "Уикилийкс". „ Ако някой си мисли, че разследванията на Алексей ще спрат, жестоко се лъже. Борбата с корупцията продължава”, беше мнението на Юлия - съпруга на Алексей Навални.

„Цената на тази присъда ще поляризира още повече обществото, ще предизвика повече гняв срещу режима на Путин, което ще принуди правителството да прибегне до по-сериозни репресивни мерки”, коментира анализаторът Мария Липман.