Съд в руския град Киров обяви опозиционера Алексей Навални за виновен в злоупотреба с държавни средства. Присъдата срещу човека, който стои в основата на масовите протести срещу Кремъл от последните 2 години, е пет години лишаване от свобода и 1 млн. рубли глоба. Мнозина наблюдатели определиха процеса срещу Навални като политически.

Алексей Навални беше обвинен в злоупотреба със средства като консултант на държавното дърводобивно предприятие "Кировлес" в град Киров. Обвинението е, че Навални е откраднал 16 милиона рубли. Това са около 800 000 лева. Прокуратурата поиска 6 години затвор за опозиционера. Още преди няколко месеца Навални заяви, че очаква да бъде осъден.

Днес той прегърна жена си и майка си, а после беше арестуван в съда, съобщи кореспондент на АФП от съдебната зала.

В самия град Киров общественото мнение е разделено. Според едни Навални е виновен и трябва да лежи в затвора, а други виждат политически сценарий.

Присъдата срещу Навални идва само ден след като избирателната комисия одобри кандидатурата му за кмет на Москва на изборите през септември. Така той ще отпадне от надпреварата. В края на 2011 г. след парламентарните избори Навални оглави протестите срещу Кремъл. Той е известен и със проектите си, които разкриват злоупотреби с държавни пари по подобие на "Уикилийкс".

Първите международна реакция на присъдата на Алексей Навални дойде от Европейската комисия, която заяви че съдебното решение поставя под въпрос "върховенството на закона в Русия".