Европа отбелязва 20 години от най-кървавото престъпление след Втората световна война - клането в Сребреница. За първи път на възпоменателната церемония присъства и сръбският премиер Александър Вучич, но участието му завърши с инцидент и породи ново напрежение между двете държави.

Над 8000 мюсюлмани са убити от армията на босненските сърби  на този ден преди 20 години. Днес семействата  на 136 от жервите успяха символично да погребат своите близки.

На траурната церемония в Сребреница присъстваха и политици от цял свят.

Хиляди хора се събраха на мемориалното място Сребреница - Поточари, за да почетат жервите на клането.

Преди 20 години по време на гражданската война регионът е обявен за зона на сигурност от ООН, но въпреки това на 11 юли армията на босненските сърби екзекутира 8 372 мюсюлмани- мъже и невръстни момчета.

В мемориалното място са гробовете на 6241 жертви. Останалите все още не са идентифицирани.

Днес да отдадат почит към жертвите на възпоменателната церемония се събраха представители на 85 чуждестранни делегации. Сред тях и бившият американски президент Бил Клинтън.

България бе представена от външния министър Даниел Митов. Всеки от тях закачи на ревера си цветето на Сребреница - символ на жертвите.

Преди да пристигне за церемонията, сръбският премиер Александър Вучич в писмо определи за първи път извършеното като " чудовищно престъпление".

Снимка: btvnovinite.bg


Вучич изказа съчувствието си и лично на част от жените, загубили своите синове и съпрузи. 

Въпреки знака за помирение, в края на церемония докато поднася цветя на мемориала, към Вучич полетяха камъни. Един от тях го удари по лицето, но без да го нарани сериозно.

Сръбската делегация напусна церемонията.

20 години след Дейтънското споразумение раната от Сребреница все още не е зараснала. А за истинско помирение на западните Балканите им предстои все още дълъг път.