Над 1 милион души вероятно ще участват днес в „Похода на справедливостта” в Париж в памет на жертвите на терористичните нападения.

Още преди началото на демонстрацията, която ще започне в 15 ч местно време, на Площада на Републиката започнаха да се сбират хора. Начело на марша по трикилометровия му маршрут до Площада на нацията ще бъдат членовете на семействата на жертвите на терористичните атаки, роднини на журналистите от седмичника "Шарли Ебдо", на полицаи и на посетители на еврейския хранителен магазин, убити от терористите. За три дни от ръцете на ислямистите загинаха 17 души.

Екипът на bTV e във Франция в очакване на многомилионния митинг - Похода на солидарността и единството. Очаквайте екипите ни на живо през целия ден - в „120 минути” и всички емисии новини! Демонстрацията в Париж следете и на btvnovinite.bg!

"Париж днес е столицата на света". Това заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец преди да вземат участие в масовото шествие против тероризма, на което се очакват стотици хиляди души и десетки чуждестранни лидери. Цялата страна ще се извиси към най-доброто, добави държавният глава.

Независимо от изповядваната религия и политическите си възгледи, французите отговориха на предизвикателствата на терористите с многохилядни протестни акции. Отговаряйки на въпроси в експресно допитване на "Пари-мач", болшинството анкетирани французи – 97% - заявиха, че манифестацията е извънредно важна за националното единство. "Заедно!" - с този призив, изписан с едри букви на първа страница, излезе вестник "Паризиен". А френската телевизия обяви: "Този ден ще остане в историята".

В Похода ще вземат участие водачи и делегации от много страни, както и ръководители на Евросъюза, НАТО и Съвета на Европа. Знамената на 28-те държави от НАТО в централата на алианса в Брюксел днес са свалени наполовина в знак на траур и съпричастие към жертвите на атентатите в Париж. Утре Европейският парламент ще открие своята първа пленарна сесия за годината в Страсбург с минута мълчание в памет на жертвите на терора.

Междувременно представител на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за кървавия атентат в Париж. Френското правителство пък обеща, че еврейските училища и синагоги в страната "при необходимост" ще бъдат охранявани от армията.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел