Фалшива българска лична карта е открита у френския екстремист Анис Бахри, заловен в Холандия през март. Това разкри вестник „Фигаро”.

Полицията в Ротердам залови Бахри след сигнал от френските власти и сега предстои да го екстрадира в родината му. Бахри е заподозрян за участие в терористичен заговор заедно с друг екстремист Реда Крике. Той бе заловен в Париж покрай разследването срещу брюкселските терористи.

При обиски френските власти откриха в жилище, наето от Крике, цял арсенал от експлозиви и оръжие, подготвяни за „непосредствен атентат”. Адските машини били идентични с използваните в Брюксел.

Снимка: EPA

Както Крике, така и Бахри са били част от групата около мозъка на парижките атентатори – Абделхамид Абауд (той беше убит от френската полиция при акция в парижкото предградие Сен Дени на 18 ноември 2015 г. – б.а.). Смята се, че двамата екстремисти са ходили до Сирия през 2014 г. Не е ясно дали са преминавали през българска територия.

По-рано този месец италианските власти разкриха, че ислямски екстремисти ползвали услугите на български фалшификатори на документи. Тогава обаче се говореше за изработване на фалшиви ирански паспорти у нас.