На 88 г. почина легендарният френски актьор Ален Делон, предаде Франс прес. Починал е в дома си във Франция, а за смъртта му съобщиха неговите деца.

„Ален Фабиен, Анушка, Антъни, както и (кучето му) Лубо съобщават с огромна скръб за кончината на баща си. Той почина мирно в дома си в Души, заобиколен от трите си деца и семейството си. Семейството му любезно ви моли да уважите личното им пространство в този изключително болезнен момент на траур“, се казва в изявление на семейството му.

Ален Делон е театрален и кино актьор, певец, кинорежисьор, киносценарист и кинопродуцент.

Носител е на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ през 1985 г. Кавалер е на Ордена на почетния легион през 1991 г.

 

Роден на 8 ноември 1935 г., а кариерата му започва през 1957 г., когато изиграва ролята на Жо във филма „Когато в това е замесена жена“.

Сред най-известните му роли са тези във филмите „Роко и неговите братя“ (1960), „Под яркото слънце“ (1960), „Самураят“ (1967), „Двама мъже в града“ (1973).

През 2017 г. Ален Делон обяви края на филмовата си кариера, в рамките на която се снима в повече от 90 филма, сценарист е на 10 и продуцент на повече от 20.

Участва във филми, които привличат общо около 135 млн. зрители и това го  нарежда в боксофиса до други френски звезди като Луи дьо Фюнес и Жан-Пол Белмондо.

Актьорът получи инсулт през лятото на 2019 г. и оттогава здравословното му състояние постоянно се влошаваше. През последните години той рядко се появяваше на публични места.

Последната му голяма публична изява на беше при получаването на почетна „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през май 2019 г. На събитието той направи емоционална реч, в която се сбогува с киното.

През последните години печатните медии във Франция често излизаха със заглавия за скандали в семейството на Делон, припомня Би Би Си. Публикациите включваха информация за обиди, обвинения, съдебни дела между него и децата му, както и за тайни записи.

През април тази година съдия постави актьора под „засилено попечителство“, което означава, че той вече няма пълната свобода да управлява активите си.

Ален Делон нашумя и през февруари тази година, когато френската полиция иззе 72 огнестрелни оръжия и 3000 патрона от дома му. Прокуратурата обяви, че той не е имал разрешително за оръжие.