Южнокорейски изследователи разработиха хибриден ориз, отгледан в лаборатория с кравешки мускулни и мастни клетки в оризовите зърна. Според изследователите розовият ориз ще е пробив за по-евтин и по-екологичен източник на протеини с много по-малък въглероден отпечатък от говеждото месо, пише Си Ен Ен.

"Представете си, че получаваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, от клетъчно култивиран протеинов ориз", казва основният автор Сохьон Парк за изследването, публикувано в списание Matter.

Оризът вече има високо ниво на хранителни вещества, но добавянето на клетки от добитък може допълнително да го повиши.

"Новата хранителна съставка  може да преодолее продоволствената криза на човечеството", се заявява в проучването, като се добавя, че е от решаващо значение преодоляването на "нарастващите опасения за здравето, рисковете от инфекциозни заболявания, изменението на климата и недостига на ресурси".

През последните няколко години се разпространиха алтернативи на месото и нови хранителни иновации - от варианти на растителна основа като Beyond Meat до лабораторно отгледано месо, като всички те имат за цел да намалят емисиите на парникови газове, особено тези, генерирани от животновъдството.

Животновъдните системи са отговорни за навлизането на 6,2 милиарда метрични тона въглероден диоксид в атмосферата всяка година. Това е около 12% от всички емисии, причинени от човека, сочат данни на ООН. Производството на говеждо месо е най-въглеродно интензивното.

Но много алтернативни на месото продукти трудно пробиват на масовия пазар и се харесват на потребителите; след изключително успешен пазарен дебют през 2019 г. Beyond Meat загуби благоволението на инвеститорите и приходите му рязко спаднаха.

По-евтин вариант ли ще е розовият ориз?

Но групата корейски изследователи твърди, че техният продукт може да има едно предимство: той използва безопасни, достъпни и евтини съставки, което прави крайния продукт устойчив за производство и няма да натоварва портфейла, според проучването.

Понастоящем постното говеждо месо струва около 14,88 долара за килограм, а оризът - 2,20 долара за килограм, докато ако бъде пуснат на пазара, оризът с говеждо месо може да струва само 2,23 долара.

А за всеки 100 грама произведен протеин хибридният ориз се очаква да отделя по-малко от 6,27 кг въглероден диоксид (около 13,8 кг).

Същото количество говеждо месо отделя 49,89 кг въглероден диоксид, се казва в проучването.

Кравите може напълно да бъдат изключени от уравнението?

Теоретично един ден кравите биха могли да бъдат напълно изключени от уравнението. Изследователите са използвали за проучването клетки, взети от добитък - но ако те или други учени успеят да разработят клетъчна линия, т.е. клетки, които могат да продължат да се делят и да растат за дълъг период от време, "ще можем да получим нашите клетки без отглеждане на добитък", казва Парк. "След това ще можем да създадем устойчива хранителна система."

Нийл Уорд, специалист в областта на хранително-вкусовата промишленост и климата и професор в Университета на Източна Англия, който не е участвал в проучването, заяви, че данните изглеждат "много положителни", с потенциал за подпомагане на разработването на "по-здравословни и по-щадящи климата диети в бъдеще".

Въпреки това той каза, че "критичният тест е свързан с обществения апетит към този вид лабораторно разработени храни".

Оризът с говеждо месо все още няма да се предлага в ресторантите - екипът планира да доразвие процеса, за да могат клетките да се развиват по-добре в оризовото зърно и да произвеждат повече хранителни вещества. Надяват се също така, че това ще подобри текстурата и вкуса на ориза, казва Парк. А що се отнася до яркия му розов цвят? Той идва от средата за клетъчна култура, в която се съхранява оризът, а не от месните клетки, и може да се оцвети по различен начин, ако се използва друга среда.

Но Парк има големи надежди. Един ден той може да бъде пуснат в супермаркетите в готови за консумация комплекти или пакети с ястия, казва тя.

"Сега виждам цял свят от възможности за тази хибридна храна на зърнена основа. Един ден тя би могла да служи за облекчаване на глада, за военни дажби или дори за храна в космоса", казва тя в прессъобщението.

Как се създава говеждият ориз?

Ето как го правят: Първо покриват ориза с рибен желатин, за да помогнат на месните клетки да се закрепят по-добре. След това вкарват стволови клетки от кравешки мускули и мазнини в оризовите зърна, които се оставят да се култивират в блюдо на Петри.

Животните имат микроскопични "биологични скелета", които помагат на клетките да растат и да образуват тъкани и органи, а оризовите зърна имат пореста, организирана структура, която имитира това скеле, както и молекули, които допълнително подхранват тези клетки, се казва в проучването.

След това месните клетки растат на повърхността на оризовото зърно и вътре в самото зърно. След около 9 до 11 дни се получава крайният продукт - който в изследването се описва като "напомнящ на микробио суши и има различна текстура, хранителен профил и вкус от традиционните оризови зърна".

Оризът с говеждо месо е по-твърд и по-крехък от обичайната лепкава и мека текстура на обикновения ориз - и е с по-високо съдържание на протеини и мазнини, показва проучването. За да анализират ориза, учените го приготвят на пара и установяват, че оризът с по-високо съдържание на мускули мирише повече на говеждо месо и бадеми, докато оризът с по-високо съдържание на мазнини мирише на сметана или кокосово масло.