Базираната на месо диета на хората отдавна е сочена като една от заплахите за човечеството. Индустрията по отглеждане на животни за храна е изключително замърсяващата и е отговорна за голяма част от вредните емисии, които се отделят в атмосферата.

Поради тази причина компании по цял свят се надпреварват да създадат растително месо, което да се доближава максимално много по вкус и текстура до истинското. Но можеш ли да убедиш един месояден, че пържолата му не е създадена в лаборатория?

Изкуственото месо на Juicy Marbles
Снимка: Facebook / Juicy Marbles

Филето като предизвикателство

В индустрията на растително базираните продукти „Светият граал“ при месата е филето. Целите парчета месо – пържоли, филе и други са най-трудни за пресъздаване. От край време се произвеждат веган кюфтета и кайма, които се доближават изключително много до истинските, но до момента това не е постигано с цяло парче месо.

Сега една словенска компания с името Juicy Marbles твърди, че е овладяла изкуството на най-истинското изкуствено месо.

Изкуственото месо на Juicy Marbles

Поне на снимки техните филета и пържоли изглеждат точно така – като филета и пържоли с всичката мускулатура, месо и мазнина, които сме свикнали да виждаме. В същото време те са направени от добре познати продукти в растителната индустрия, сред които соев протеин, слънчогледово олио, брашно от цвекло и други.

Компанията е създадена през 2019 г. в градче близо до Любляна от микробиолог, биотехник, ресторантьор, програмист и бранд мениджър. До момента те са успели да съберат 4,6 млн. долара за разработката си на най-истинската изкуствена пържола, която вече продават онлайн в Европа и Съединените щати.

Цената на пържолата е 30 евро за около 113 грама. Определено не е евтино, но изкуственото месо се радва на голяма популярност сред ресторантьори в Европа. Плановете са то да се продава свободно по магазините в Европейския съюз, Великобритания и Щатите от 2023 г.

Компанията първоначално се е фокусирала върху създаването на растително базирани пилешки гърди и свински ребра, но по-късно насочва фокуса си към говеждото месо, което има най-драматичния ефект върху околната ни среда.

Изкуственото месо на Juicy Marbles

Говедата отделят изключително много вредни емисии и поглъщат повече от три-четвърти от соята, която произвеждаме – култура, която се свързва с обезлесяването на горите. Едва 7% от соята по света се консумира от хора.

Целта на Juicy Marbles е да създадат достъпен растителен продукт, който може да нахрани цялото семейство. Целта е тяхното филе да бъде налично по магазините от ноември догодина. Цената все още не е ясна.