Учени от Харвардския университет създадоха синтетично месо в лаборатория, което не само че има вкус на истинско, но и структура. Те го направили посредством желатин, съобщи РИА Новости, като се позова на изследване, публикувано в списанието Science of Food.

Истинското месо се състои от мазнини и мускулна тъкан. Именно влакнестият характер на мускулната маса е отличителният белег при разрязването на истинското парче месо. Така учените създали от мускулните клетки на животни синтетичната му аналогия.

По този начин експертите успяват да сътворят синтетично месо на базата на растителни елементи.

Те използвали за основа желатина, понеже не е скъп и може да се използва за продукция в промишлени количества, както е и ядивен.

Специалистите признават, че качеството е по-ниско от това на натуралното, но науката ще продължава да се развива в тази посока.

В последния си доклад за климата ООН призова човечеството да намали консумацията на месо и млечни продукти.

Според него животновъдството е отговорно за изхвърлянето на близо 15% от парниковите газове на планетата, толкова, колкото и транспортът. А хранителният отпадък - между 8 и 10%.

Освен това ако потреблението не се намали, рисковете за природата са огромни - казват учените. А  в бъдеще да не ядеш месо, няма да е въпрос на личен избор.