Холандски учени използваха животински клетки, за да създадат изкуствено месо, съобщи в. "Дейли телеграф". Първият експериментален месен продукт ще е готов за консумация до шест месеца. Парче колкото за сандвич обаче ще струва над 200 хил. британски лири. Продуктът, наречен "месо от епруветка", се състои от хиляди стволови клетки, които се мултиплицират и образуват ленти мускулна тъкан.

Изкуственото месо премахва необходимостта да се отглежда и избива добитък.

Заради увеличаващото се население на земята скоро селското стопанство няма да може да осигурява необходимото количество месо. Така ще се появи пазар за изкуствено свинско, говеждо, агнешко и пилешко. Преместването на месопроизводството в лаборатории ще намали и парниковите емисии, като за него ще е необходима 99% по-малко земя, отколкото за говедовъдството.

Цената на първото кюфте вероятно ще надхвърли 250 хил. евро.

Учените от университета на Маастрихт експериментират с клетки от прасета. Те обявиха, че могат да направят първата наденица от епруветка до шест месеца, а до една година да измайсторят със същия метод кюфтета за бургер от говежди клетки. Методът още не е усъвършенстван за действително месопроизводство, каза проф. Марк Пост от университета на Маастрихт. Когато веднъж бъде направено годно за консумация месо, обаче могат да бъдат създадени фабрики с производствени линии и така да се произвежда голямо количество много по-бързо и евтино.

Тъканта се създава като стволови клетки от прасе се отглеждат в серум от конски зародиш.

Досега създадените лабораторно ленти тъкани са дълги 2,5 см, а ширината им е под 1 см. На вид са сивкави и влажни, но учените се надяват да направят продукта досущ като истинско месо. Тя се прикрепва към лепенка Velcro и се издърпва, така че да се имитира начинът, по който растат мускулите. Външният й вид обаче не е апетитен. Тя е белезникава, защото в нея няма кръв, а миоглобинът – протеинът, който носи желязото, е съвсем малко. Екипът търси начин да увеличи съдържанието на миоглобин и така да подобри цвета.

Какво е на вкус изкуственото месо, още никой не знае.

Съществуват строги забрани за консумиране на лабораторни тъкани,които са отгледани с животински продукти. Специалисти от университета на Амстердам се надяват да преодолеят този проблем, като създадат изкуствена хранителна среда, която да осигурява на клетките всичко, което им е необходимо за растеж. Ако учените успеят да създадат продукт, който става за ядене, методът може да се използва за редки и застрашени животни. Така ще се появят деликатеси с месо от панда, например.

Световната здравна организация прогнозира, че консумацията на месо ще се удвои до 2050 г., а увеличаващата се цена на фуражите бързо покачва цената на месото. През 2008 г. организацията PETA ("Хора за етично отношение към животните") предложи награда от 1 млн. щатски долара за първия учен, който произведе продаваемо лабораторно месо до 2012 г.