Новородено беше дадено от персонала в английската болница „Пул“ на грешната майка. Тече разследване на случая, съобщава Би Би Си.

Инцидентът, който се описва от болницата като „изолиран“, е станал през септември 2023 г. От управата на лечебното заведение също така поясняват, че безопасността на родилките и бебетата са с „най-висок приоритет за персонала“, както и че „всички дълбоко съжаляват“ за причиненото страдание.

22-годишната Мейзи Бет ражда момиченце, което кръщават заедно със съпруга си Изабел. Момиченцето имало нужда от специално обграждане и затова било настанено в неонатологичното отделение.

Младата майка решила да смени пелените на бебето си и затова го поискала от акушерката. Така установила, че то е момченце, а не момиченце.

„Бог знае какво можеше да се случи. Можех да кърмя това бебе с дни преди да разбера какво се случва. Можеше неговата майка да изпадне в стрес, когато се събуди с празно креватче до болничното си легло“, разказва Мейзи пред британското издание „Метро“.

От думите на майката става ясно още, че акушерката се извинила, като посочила, че двете родилки много си приличали и затова тя се е объркала.

„Дълбоко съжаляваме. Ние вече се свързахме с майката, за да ѝ предложим своята подкрепа. Очакваме също така тя да ни помогне в нашето вътрешно разследване. Безопасността на родилките и бебетата е наш най-висок приоритет и ние се ангажираме да предоставим пълна подкрепа на засегнатите семейства“, заяви Лорейн Тонге, директор на Сектор „Акушерство“ в тръста от университетски болници „Дорсет“ (University Hospitals Dorset NHS Foundation Trust), под чиято шапка е и лечебното заведение „Пул“.

През март 2023 г. Комисията за качество на здравните грижи (CQC) във Великобритания установява, че са необходими подобрения в някои предоставени медицински услуги от здравния тръст „Дорсет“, който обслужва население от над 800 000 души в южните райони на Англия.

Би Би Си припомня също така, че отделението, което е ангажирано с обгрижването на родилките в болница „Пул“, е било инспектирано от CQC и е било оценено като „неадекватно“. Проверяващите са отчели, че „има влошаване на качеството и безопасността“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Onsite! (@its_onsite)

На здравния тръст „Дорсет“ е било връчено предупредително известие относно медицинската помощ за родилките в условията на спешност, като конкретните забележки са били насочени именно към работата в болница „Пул“.

Зам.-директорът на CQC за Южна Англия Кат Кембъл обяснява пред Би Би Си, че „грижите за родилките и предоставяните им медицински услуги са паднали под златните стандарти“. „Тази болница изпитваше сериозен недостиг на персонал. Занижено беше и управлението на риска“, казва тя.

От здравния тръст „Дорсет“ (под чиято шапка има общо три университетски болници – „Борнмут“, „Крайстчърч“ и „Пул“) обаче са категорични, че „след проверката са предприети действия за отстраняването на рисковете“.

Припомняме, че случай с разменени бебета имаше и у нас през декември 2022 г. Тогава една от майките се беше усъмнила, че детето, което оглежда цели два месеца, не е нейното. Причината – липсата на каквато и да е визуална прилика.

След направен ДНК тест стана ясно, че опасенията ѝ са били основателни. При изписването на майката от столичната болница „Шейново“ ѝ е дадено чуждо дете.

Последваха съдебни дела, извинения от страна на АГ-болницата и изплащането на сериозни обезщетения на двете майки заради причинените им емоционални вреди.