Агенция Медицински одит огласи проверката си в столичната болница "Шейново" по скандала с разменените бебета. Изводът - в здравното заведение няма достатъчен контрол.

А майките на двете момиченца може и да не се наложи да водят продължителни съдебни дела, стига доброволно да се съгласят да си върнат биологичните деца. Основното, което установява проверката е недостатъчен контрол. Няколко души от болницата ще бъдат санкционирани.

Издадени са и задължителни предписания към лечебното заведение, което в срок трябва да изпълни. Докладът от проверката ще бъде изпратен и на разследващите органи. Има образувано досъдебно производство, така че тече разследване на прокуратурата.

Проверката установява нарушения на закон, наредби и медицински стандарти.

"Основното нещо, за което можем да говорим, е неосъществен достатъчен контрол на различни нива. При изписването на децата е задължителна сверката на номерата, някъде, особено на финала, не е направена тази сверка", заяви проф. д-р Росен Коларов, изпълнителен директор на ИАМН.

В кой точно момент са разменени бебетата и от кого - ще установят разследващите органи.

Агенцията ще наложи административни санкции на най-малко 4-ма души от персонала на болницата - главната акушерка, старшата акушерка, началникът на отделението по неонатология и директорът на лечебното заведение. С колко точно ще бъдат глобени - те първа ще се решава.

В документите на болницата е имало достатъчно разписани правила, но недостатъчни, съобщи Фидел Косев, зам.-директор на ИАМН.

Болницата трябва да разработи по детайлно правилата за прием и предаване на новородените от родилното отделение в неонатологичното, по време на престоя им в него и при изписването им. В конкретния случай - бебетата все още не са при биологичните си родители.

Ако и двете семейства са съгласни на размяна, не е нужно да се водят дела. Тъй като в актовете за раждане данните са коректни - децата са записани на биологичните си родители.

"Връщането на децата при техните биологични родители не изисква да се завеждат сложни и продължителни дела за установяване на техния произход", обясни Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Ако обаче една от страните или и двете не желаят децата да бъдат разменени - тогава вероятно ще се намеси съдът. До 15 февруари ще са готови и резултатите от проверката във всички останали лечебни заведение у нас, в които се извършват раждания.