След като бяха разменени две бебета в столичната болница „Шейново“, все още не е ясно как се е стигнало до нелепата грешка. Надежда Стаменова, която е акушерка в „Родилна зала“, обясни как се слагат гривните на майката и детето.

Тя заяви, че това се случва непосредствено след раждането.

"Гривните са фабрично приготвени, идентични са и няма как да се махнат. Това е и забранено преди изписването. Няма как без ножица да се махнат гривните. Освен това майките се отнасят много сантиментално към тях", каза още Стаменова.

Тя изключи размяната да се е случила умишлено и увери всички майки, че има стриктни правила в родилните отделения, които се спазват.

"Освен всичко всяка майка ражда в отделна зала, няма съвместни раждания", добави Стаменова.  

„Номерцата се приготвят предварително, не се разделят преди бебето и майката да са вече заедно или непосредствено след раждането на бебето. Има посветена акушерка, която поема бебета и всъщност маркира с гривничките бебенцето, майката и вписва всичко това в актовата книга, в документите на майката и на бебето. Там технически не допускаме изобщо възможността да се случи грешка“, поясни акушерката.

Доц. Стоян Ставру, който е доктор по гражданско и семейно право, смята, че едва ли това е единствен случай у нас.

„Сигурен съм, макар и спекулативно, че това не е единственият случай, а и смятам, че това е нормално. Все пак все да кажем, че ние сме превърнали родилния процес в нещо, което е силно регулирано в специализирани институции. Но не сме на 100% предпазени от грешки“, каза Ставру.