"Вероятно при размяната на бебетата едното се поставя в друго кошче с друго име и номер, иначе гривната е коректно поставена", обясни в "Тази сутрин" директорът на болница „Шейново“ д-р Румен Велев за случая с разменените бебета.

Той допълни, че ще се помисли и за смяна на системата с гривните с нова. 

Велев поясни, че едната майка е раждала по естествен път и е прекарала два часа с биологичното си дете, а другата е със секцио и не е виждала биологичното си бебе.

"Двете майки са изписани на третия ден. Тази, която ражда по нормален начин, в залата прекарва два часа с детето си. След като я преместваме в стая в родилното отделение, тя вече получава друго бебе", обясни Велев.

Той поясни, че това се е установило със снимки, които майката си е направила вече в стаята с чуждото бебе.

"От една страна, бебе с различен номер стои в кош, който не отговаря на този, който е на гривната на ръката му. От друга страна, има и процедурата по изписването и при изписване протоколът се взима, гледа се листа, който е история на заболяването, който е на съответното бебенце, където също е записан този номер. Взима се самото бебенце и майката и при това изписване се сравняват номерата, пола и други параметри“, каза още директорът на „Шейново“.

Той заяви, че след този случай и вероятна човешка грешка ще се помисли за нова процедура.

„Опитвам се да намеря нов тип гривнички, които да бъдат с баркод и да могат да се четат със специален четец, така че да изключи изцяло възможността за някаква персонална грешка. Тоест да можем, поставяйки гривничката на майката и на бебето, разчитайки ги с баркод четеца, ние да поставяме стикер в история на заболяването. Искаме да има възможност дори да бъдат изписани имената на тези стикери. По този начин много по-лесно ще може да се правят проверки и да се сравняват номерата, които са на количките с тези, които са в на гривничките на бебето“, обясни д-р Велев.

Той заяви, че цялата болница чувства персонална вина за случилото се и е готова за всякаква помощ за потърпевшите семейства.