Втори ден остават без отговор въпросите - как две бебета са разменени в родилния дом и кой е отговорен. Официално вече е потвърдено, че размяна има.

Биологичните родители на двете бебета са установени, а проверките заради шокиращия случай продължават. Размяната в столичната болница "Шейново" е станала при първото даване на бебетата на майките. Това съобщи директорът на болницата доктор Румен Велев.

Като "низ от нелепи случайности" определи директорът на столичната болница случилото се, поднесе извинения на родителите и каза, че е сигурен, че в направеното няма умисъл. Доктор Велев съобщи и че проверките по случая продължават, като в болницата извършват и вътрешна такава. Директорът на лечебното заведение категорично заяви - готов е да подаде оставка, ако се установят някакви нарушения. За случилото се говори и лекарката, която първа разбира за случилото се.

В началото на декември жена звъни на стационарен номер в болница „Шейново“, за да подаде сигнал. От другата страна на телефона е доктор Донка Узунова.

„Тя се представи. Каза кога е родила и директно използва думите: "съмнявам се, че това дете, с което съм се прибрала, не е моето", разказа д-р Донка Узунова.

Майката дава на лекарката цялата информация, с която разполага. От повече от седмица текат няколко проверки в болницата, съобщи директорът д-р Румен Велев.

Така вече е ясно какво се е случило. 

„Всяко дете е родено от съответната майка и обозначено с гривната, която съответства на гривната на майката“, каза д-р Узунова.

На майката с гривничка А й е дадено бебенце Б, обясни директорът. Размяната става малко след раждането.

„След като се родят и ги приемем в неонатология, ние ги поставяме в кошчета и с тях след това ги носим на майката. В тези кошчета на много видно място има картонче, на което пише името на майката и номера на бебето“, каза директорът на болницата.

При първото раздаване на бебетата на майките е допусната грешка и всяко бебе е поставено в кошчето на другото.
 
„Бих казал низ от нелепи случайности. И грешка на един човек, който в началото е объркал нещата“, обясни директорът д-р Велев.

Д-р Узунова съобщи, че знаят кои акушерки са били на смяна и те, по техните спомени, не са направили нищо различно от обикновено.

Според директора смущаващите факти са, че по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. Според докторката близките часове, тегла и еднаквият пол също са ги затруднили. При изписването на майките също е допуснат пропуск – гривните не са били сверени.

Така около 3 месеца след раждането, резултатите от ДНК тестовете са готови. И е ясно, че размяна има.

„Не е толкова лесно, дори да има ДНК тестове, които да установят, че децата не се отглеждат от био родители, образно казано да ги разменим. На първо място трябва да се оспорят актовете за раждане на тези деца от гледище на майката. След това не знам дали родителите са в брак. Но това са неща, които ще отнемат време, има съответните съдебни процедури“, обясни Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

А доктор Узунова, която се е срещала с двете майки и децата им, е категорична – бебетата са добре обгрижвани и привързани към сегашните си семейства.

„Медицински смятам, че решението е всяко детенце да бъде в неговото биологично семейство“, заяви д-р Узунова.

Как ще се развият нещата обаче зависи и от родителите на децата, и от съда. Когато проверките приключат, виновните служители ще бъдат наказани, съобщи директорът на „Шейново“ и допълни, че вече над 30 служители на лечебното заведение са били разпитани.