Не е осъществен достатъчен контрол на различни нива в болница "Шейново" в София по случая с разменените бебета. Това установи проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, направена в периода 21 декември - 4 януари. 

Констатирани са нарушения на поне четири текста от медицинските стандарти. Те касаят организацията и реда на прием на родилките, на обслужване на новородените и на изписването им. Нарушени са няколко наредби, както и три текста от Закона за лечебните заведения.

Наказания ще получат главната акушерка, старшата, началникът на отделението по Неонатология и директорът на болницата. Тепърва Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще определи с колко точно ще ги глоби. 

Установено е още, че на едната родилка, която е постъпила по спешност и е родила със секцио, неправомерно са ѝ взети пари за избор на екип.

Екип на агенцията е изискала съответната документация. Изготвен е констативен протокол, който е предоставен на болницата и на здравния министър. Ще бъде изпратен и до разследващите органи, където също тече проверка. Изпратено е писмо и до Агенцията за закрила на детето. 

Предстои целият процес по детайлизиране на предаване на новородените да бъде добре анализиран. Ще се проверят всички акушеро-гинекологични отделения в страната, за да се види как се спазват стандартите.

Целта е да се види там, където има пукнатини, какви са те, доколко носят определен риск и задължително ще се излезе с предложение за оптимизиране на стандартите по неонатология и по акушерство и гинекология.

Очаква се утре сутрин брифинг на директора на болница „Шейново“, а до 15 февруари ще е готова проверката във всички болници, в които се извършват раждания, включително и препоръките за подобрение на правилата, така че да не се допуска отново подобен случай.