Патрик Куин, един от създателите на популярната кампания за набиране на средства за изследване на амиотрофичната латерална склероза (АЛС), станала известна като предизвикателство "Ледена кофа", е починал в неделя на 37-годишна възраст.

Фейсбук страницата на Quinn for the Winn съобщи новината за загубата на Патрик Куин, пише още списание "Пийпъл".

"С огромна тъга трябва да споделим за смъртта на Патрик, който почина рано тази сутрин. Винаги ще го помним с неговото вдъхновение и смелост в неуморната му борба срещу АЛС", се казва в изявлението.

Смъртта на Куин настъпи седем години, след като беше диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна иначе като болестта на Лу Гериг.

АЛС е нелечимо заболяване на нервната система, което засяга функционирането на нервни клетки в мозъка и гръбначния мозък, като в крайна сметка ги убива. АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главен мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие води до атрофия на мускулите и мозъка изгубва напълно способността да се контролира, като един от симптомите са мускулни спазми.

Прогнозата за заболяването е неблагоприятна, макар че зависи от човека - средното време за живот след диагностицирането е три години. Двадесет процента от пациентите ще живеят до пет години, 10% ще живеят още 10 години, а 5% ще живеят 20 или повече години.

Работата на Патрик Куин с предизвикателството "Ледена кофа" (Ice Bucket Challenge) помогна да се наберат над 220 млн. долара за медицински изследвания на болестта, според информация на Ройтерс.

Кампанията за пръв път стана вайръл през 2014 г., когато хората в цял свят публикуваха видеоклипове, на които изливат кофи с ледена вода върху главите си и предизвикват други да направят същото, докато събират дарения за изследване на АЛС.

Вижте повече за Патрик Куин и предизикателството "Ледена кофа" в Ladyzone.bg. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!