Британският теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг - най-известният пациент в света с амиотрофичната латерална склероза, известна като болест на Лу Гериг, се включи непряко в
предизвикателството "ледена кофа", пише в. "Дейли експрес".

72-годишният учен страда от тежкото заболяване на двигателните неврони от 21-годишна възраст, парализиран е почти напълно и общува чрез компютър. Навремето лекарите не му дават надежда за живот, но Хокинг изумява всички не само с оцеляването си, но и със забележителната си научна дейност, припомня изданието.

В САЩ желаещите се включват в предизвикателството "ледена кофа" в подкрепа на Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (ALS), а участниците във Великобритания подкрепят Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания (MNDA).

Заради заболяване от пневмония миналата година Стивън Хокинг не е участвал лично в предизвикателството. Вместо него с ледена вода са се облели трите му деца Робърт, Луси и Тим.

Клипът с изпълнението на предизвикателството, качен в Ютюб, започва с емоционално послание от Стивън Хокинг, който призовава всички хора да засвидетелстват подкрепата си към Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.