Човекът, вдъхновил популярното преди години предизвикателство на „ледената кофа“, е починал. Пийт Фрейтс, бивша бейзболна звезда, се бори със заболяването амиотрофична латерална склероза (АЛС) от 2012 г. насам, пише Би Би Си.

Амиотрофичната латерална склероза е прогресивна и фатална болест. Това е неврологично заболяване, което постепенно води до пълна парализа и смърт. АЛС води до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. Най-известният заболял от АЛС е покойният гений на физиката Стивън Хокинг.

Предизвикателството, което призоваваше световни личности и потребители в социалните мрежи да се заливат с кофи с ледена вода, стана популярно през лятото на 2014 г. Целта му беше всеки, който откаже да се включи да направи дарение за изследването на АЛС.

Тогава повече от 17 млн. души публикуваха видеа в социалните мрежи, като много от тях направиха и големи дарения. Предизвикателството беше прието от звезди като бившия американски президент Джорд Буш, Опра Уинфри, Лейди Гага и настоящия американски президент Доналд Тръмп.

Според данни на международната АЛС Асоциация в продължение на осем седмици през 2014 г. са дарени близо 115 млн. долара за тяхната кауза – изследване и разбиране на коварната болест.

Макар предизвикателството да не е започнато от Пийт Фрейтс, той го прави популярно и благодарение на него и семейството му обществото започва да се интересува от болестта.

Фрейтс е починал на 10 декември на 34-годишна възраст, в компанията на семейството си.

Снимка: Getty Images

„Пийт беше вдъхновение за толкова много хора по цял свят, които черпеха сила от неговия кураж и издръжливост“, пише в официалното изявление.

„Той беше природен лидер и модел за подражание особено за по-млади атлети, които се възхищаваха на неговата смелост и позитивност, дори когато беше изправен пред невъобразими изпитания“, допълва семейството на Фрейтс.

Пийт Фрейдс бил обещаваща бейзболна надежда. След лека травма по време на игра през 2011 г. му е поставена диагнозата АЛС, за която няма лечение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!