Заливането с кофи с ледена вода като инициатива в подкрепа на страдащите от нервнодегенеративното заболяване ALS (амиотрофичната латерална склероза, болест на Лу Гериг-б.р.) се оказа в основата на научно постижение, предаде „Ройтерс”. То може да помогне на хиляди болни да водят пълноценен живот.

Предизвикателството, което обикаляше социалните мрежи през 2014 г., включваше не само заливането с вода, но и правенето на дарения за изследвания на заболяването, от което страда и британският физик Стивън Хокинг.

Над 400 млн. души от цял свят гледаха как известни личности от Джордж Буш до Ким Кардашиан и съвсем обикновени хора подкрепят каузата. Общо събраните дарения са в размер на 220 млн. долара.

Някои от приелите предизвикателството бяха обвинени, че си правят пиар

Те са били вложени в изследването на наследствената ALS и в откриването на новия ген NEK1, за който се смята, че има основна роля за развитието на болестта. Надеждите на изследователите са, че постигнатото от тях ще стане основа за терапия на болестта, която в момента е практически нелечима.

„Глобалното сътрудничество на учените, което стана възможно с даренията от Ice Bucket Challenge, доведе до това важно откритие”, коментира пред агенцията Джон Ландърс от Университета в Масачузетс.