Ива Йорданова е бивш председател на Комисията за българите в чужбина и бивш кандидат за евродепутат. Част от живота й е свързан и с Божидар Лукарски, бившия министър на икономиката, с който имат няколко години брак. Ива е завършила в "Бъркли" бакалавърската си степен, възпитаник е и на университета "Харвард". 

Изкуството и музиката също винаги са съпътствали живота й.  През 2018 г издава своя първи сингъл "Свобода". От няколко години тренира и латино танци. А със салса се занимава професионално от две.

От няколко години работи и по проект, развиващ лидерските качества в деца до 11-годишна възраст. Планира през 2020 г. да насочи усилията си именно там, като не спира и танците.

Снимка: btvnovinite.bg

Ива Йорданова е и първата българка, която през януари се  класира в топ 10 на световното състезание за социални латино танци - „Уърлд Салса Сумит“. В състезанието тази година се включват 850 участника. За да се яви, два месеца и половина се подготвя в Ню Йорк, като тренира при най-известните инструктори - Еди Торес, Делия Мадера и  Мария Рамос. Танците й помагат да преодолее тежък личен момент, свързан с болест на баща й.

Ива Казва, че класирането  ѝне е само нейно лично постижение, а представяш и държавата си, така че това е постижение за България.

„Уърлд Салса Сумит“ е едно от най-престижните състезания за този танц, а другото е Световната купа, която е през декември, разказва Ива. Първата надпревара се провежда винаги през януари в Маями, а втората през декември. Тази година на „Уърлд Салса Сумит“ е имало 850 състезатели в 52 категории.

В много държави като Перу, Гватемала и Италия танцьорите по салса са със статут на професионални състезатели, а не на артисти, което леко я е стресирало, разкрива Ива.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те бяха толкова добре подготвени с цели екипи рехабилитатори, фризьори, гримьори, изключително фокусирани. Аз колкото и да се опитвах да събера информация от хора, които са участвали в състезанието през предишни години, докато не отидох на място не осъзнавах сериозността и мащаба на начинанието“, разказва Ива.

За разлика от своите съперници, Ива се е подготвяла за състезанието сама.