Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов стана поредната известна личност, заляла се с ледена вода пред камера.

Той беше предизвикан от дъщеря си, а на свой ред номинира трима „гербери” – Ирена Соколова, Станислав Иванов, Калин Каменов.

Както повелява традицията, наложена от други родни политици, бизнесмени, фолк звезди и футболисти, бившият силов министър подмени първоначалната идея на обиколилата цял свят кампания – да привлече внимание към нелечимата към момента амиотрофична латерална склероза и да събере средства за борбата с нея.

„Да подкрепим инициативи, свързани с благотворителност за децата с алтруизъм!”, призовава в разпространено в социалните мрежи видео Цветанов. По всяка вероятност той има предвид децата-аутисти, но не му е даден шанс да се поправи – в кадър над него влизат ръце и кофа, пълна с вода.

Последвалите кадри и „бойният вик” на бившия вицепремиер са зрелище, което вероятно е донесло положителни емоции както на неговите почитатели, така и на дългогодишните му критици.

Предизвикателството на кофата с ледена вода е удобен пиар инструмент за летния сезон не само у нас. Въпреки това, световни политици като Барак Обама и Владимир Путин отказаха да се полеят.

Еврокомисарят ни Кристалина Георгиева също предпочете да дари лични средства в сметката на БЧК, вместо да посегне към кофата.