Първа част от безпрецедентна карта: Мисията за изследване на „тъмната страна“ на Вселената (ВИДЕО)

Това може да помогне за разкриване на скритите сили, които осигуряват структурата на всемира

Снимка: БГНЕС

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  11:01 ч. 24.10.2024 г.
 

Мощният телескоп „Евклид“ е заснел милиони звезди и галактики в нова ослепителна мозайка - и тя представлява само първото парче от огромен пъзел, който обсерваторията е създадена да реши. Това съобщава Си Ен Ен.

Мисията на Европейската космическа агенция, стартирала през юли 2023 г., ще създаде най-голямата и най-точна 3D карта на Космоса досега, за да помогне да се отговори на трайните въпроси за „тъмната страна“ на Вселената.

Учените сглобиха първата част от картата, която включва 208 гигапиксела, от 260 наблюдения, направени между 25 март и 8 април. Но тя представлява малка част от широкообхватното изследване, което „Евклид“ ще направи на небето в бъдеще, измервайки формата, разстоянието и движението на милиарди галактики.

Мозайката, която включва около 100 милиона звезди и галактики, дебютира на 15 октомври на Международния конгрес на астронавтите в Милано, Италия.

 

„Това зашеметяващо изображение е първата част от картата, която след 6 години ще разкрие повече от една трета от небето. Това е само 1% от картата, но въпреки това тя е пълна с разнообразни източници, които ще помогнат на учените да открият нови начини за описание на Вселената“, казва Валерия Петорино, учен по проекта „Евклид“.

Една от основните цели на „Евклид“ е да наблюдава тъмната материя и тъмната енергия. Въпреки че тъмната материя никога не е била откривана, се смята, че тя съставлява 85% от общата материя във Вселената. В същото време тъмната енергия е мистериозна сила, за която се смята, че играе роля в ускореното разширяване на Вселената.

Астрономите се надяват, че наблюденията на милиони галактики с телескопа ще разкрият скритите сили, които осигуряват структурата на Вселената и задвижват мистериозния темп на ускоряване.

Нова гледна точка към Космоса

Широката перспектива на „Евклид“ може да запише данни от част от небето, която е 100 пъти по-голяма от тази, която може да улови камерата на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА. Но чувствителните камери на телескопа могат да заснемат и сложни детайли на много небесни обекти едновременно.

Например в мозайката може да се види деликатната структура на спирална галактика в клъстера Abell 3381, разположен на 470 милиона светлинни години, както и светлосините облаци между звездите в нашата галактика Млечен път.

Тези облаци „галактически цирус“, наречени така, защото приличат на облаците цирус на Земята, са смес от газ и прах - и „Евклид“ може да улови тяхната слабост с камерата си за видима светлина.

Първите изображения на „Евклид“ бяха публикувани през ноември 2023 г., но телескопът започна редовно да наблюдава небето през февруари. Досега обсерваторията е завършила 12% от изследването си.

„Вече видяхме красиви изображения с висока разделителна способност на отделни обекти и групи от обекти от „Евклид“. Това ново изображение най-накрая ни дава представа за огромната площ на небето, която ще покрие „Евклид“ и която ще ни позволи да направим подробни измервания на милиарди галактики“, казва в изявление Джейсън Роудс, космолог в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Роудс е научен ръководител на „Евклид“ в САЩ и главен изследовател на научния екип на НАСА за тъмната енергия в „Евклид“.

Търсене на доказателства за невидимото

През 20-те години на миналия век астрономите Жорж Леметр и Едуин Хъбъл откриват, че Вселената се разширява от самото си раждане преди 13,8 милиарда години. Но изследванията, започнали през 90-те години на ХХ век, показват, че нещо е предизвикало ускоряване на разширяването на Вселената преди около 6 млрд. години, а причината остава загадка.

Разкриването на истинската същност на тъмната енергия и тъмната материя може да помогне на астрономите да разберат от какво е изградена Вселената, как се е променяло нейното разширяване с течение на времето и дали разбирането на гравитацията е повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Смята се, че тъмната материя и тъмната енергия играят роля и в разпределението и движението на обекти, като галактики и звезди, в Космоса.

„Евклид“ е проектиран да наблюдава милиарди галактики, които се простират на 10 милиарда светлинни години, за да разкрие как материята може да е била разтягана и разкъсвана от тъмната енергия с течение на времето. Тези наблюдения на практика ще позволят на „Евклид“ да види как се е развивала Вселената през последните 10 милиарда години.

По време на наблюденията си телескопът ще каталогизира 1,5 милиарда галактики и звездите в тях, събирайки за астрономите съкровищница от данни, включваща масата на всяка галактика и броя на звездите, създавани годишно.

Първите снимки на „Евклид“ са обещаващ поглед към по-широката карта, която той ще разкрие в бъдеще.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Най-четени
Най-нови