Ще сложи ли днес Сю Грей край на политическата кариера на Борис Джонсън? Това е въпросът, който всички си задават на Острова.

Британците са в очакване на доклада на 64-годишната Сю Грей, която беше натоварена да разследва нарушаването на локдауна от „Даунинг стрийт“ 10 и да отговори има ли основание да се говори за „Партигейт“.

Снимка: EPA

Възниква и въпросът защо никой не се съмнява, че държавен служител може да направи независимо разследване, дори и на самия британски министър-председател.

Коя е Сю Грей?

През 2015 г. политическият редактор на Би Би Си Крис Кук описва Сю Грей като „най-могъщия човек, за когото никога не сте чували“.

Оливър Летуин, висш правителствен фактор от времето на премиера Дейвид Камерън, разказва за нея в мемоарите си.

„Освен ако тя не се съгласи, нещата просто не се случват. Размествания в кабинета, реорганизации на отдели - всичко зависи от Сю Грей. Нищо не се движи в Уайтхол, освен ако Сю не разреши това. Тя може да цензурира и нашите мемоари. Нашите бедни, заблудени избиратели смятат, че министър-председателят държи юздите на властта. Грешат! Истината е, че нашият истински лидер - Сю Грей, седи на малко бюро в кабинета. Да знаеха само китайците и руснаците! Вероятно са подслушвали всички грешни телефони от години“, пише Оливър Летуин.

Снимка: EPA

Но зад този впечатляващ образ стои железен професионализъм. Сю Грей ръководи разследването на Plebgate през 2012 г. срещу политика от консервативната партия Андрю Мичъл, който обижда полицай пред правителствена резиденция, след като служителят на реда не му позволява да наруши правилата и да премине с колата си през охранявания периметър. В резултат на разследването Мичъл подава оставка.

Сю Грей ръководи и разследване през 2017 г., при което заместникът в партията на министър-председателя Тереза Мей - Деймиан Грийн, подаде оставка, след като разследването заключи, че депутатът е излъгал за порнография на компютъра си и намери „правдоподобни“ доказателства, че е тормозил сексуално млад активист на партията.

Въпросът сега е ще завърши ли и това разследване с оставка? Предстои да разберем…

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!