Великобритания сваля мерките срещу ковонавируса от следващия четвъртък. Още от утре маските няма да са задължителни за учениците в средните училища.

Заради повечето бустерни дози, дисциплината досега и преминаващият тук пик на Омикрон, Борис Джонсън обяви, че COVID сертификатите за нощните клубове и големите събития ще бъдат отменени.

Това се случи по време на драматичен парламентарен контрол, чиято основна тема са точно купоните в правителствената резиденция по време на локдауна с участието на премиера и служителите му.

И още от острия завой на властите - маските вече няма да бъдат задължителни, но съветът е да се носят на затворено и при среща с непознати. Работодателите са призовани да върнат служителите си на работа.

„Лично моят живот не би се променил безкрайно много, с изключение на това, че ще бъде по-активен и ще срещам доста повече хора. Дъщеря ми също ще ходи необременена от маски и различни инструкции на училище. Като цяло смятам, че хората ще си отдъхнат“, коментира българката Милена Алексиева, която от години работи като бизнес консултант в Лондон.

Джонсън заяви също, че правителството възнамерява да прекрати след 26 март, законовото изискване за самоизолация на хората, които са дали положителен резултат за COVID-19. По думите му макар разпоредбите за самоизолиране да остават в сила засега, тъй като коронавирусът става ендемичен, те ще трябва да бъдат заменени със съвети и насоки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!