Великобритания премахва изискването за задължителен зелен сертификат за бизнесите, като това ще им позволи да работят по свои правила, съобщи Борис Джонсън в Камарата на представителите на общините, цитиран от Би Би Си.

Отпада също изискването за носене на маска, включително в класните стаи и в градския транспорт.

Променят се също препоръките за работа от вкъщи, като вече не е препоръчително всеки с тази възможност да се възползва.

Предстои да бъдат облекчени и мерките в старческите домове, но точно как – предстои да се разбере.

За момента остава задължителната карантина при заболяване от COVID-19, но Джонсън се надява скоро и тя да бъде премахната. Обявените мерки за карантина са валидни до 24 март, като Джонсън каза, че не очаква те да бъдат удължени.

Решенията се основават на това, че правителството очаква гражданите да взимат правилните решения.

„Ние предоставихме най-бързата бустерна програма в цяла Европа. Балансираният подход вместо локдаун беше по-щадящ за икономиката ни. Многократно доказахме, че това правителство може да взима правилни решения“, каза Джонсън.

Новината идва в разгара на скандалите около незаконни партита с участието на британския премиер по време на национална карантина. 

Това изненадващо решение за мерките премиерът обоснова с резултатите от масовата ваксинация, но много коментатори твърдят, че това е опит на Джонсън да запази поста си след скандалите свързани с нарушаването на същите мерки от него и негови служители.

Не е ясно дали това решение ще се прилага по отношение на пътуващите към Великобритания. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!