Камарата на общините в британския парламент прие на три четения законопроект, който блокира излизането от Европейския съюз без сделка, съобщават световните агенции. С 327 срещу 299 гласа на трето четене депутатите окончателно поискаха 3-месечно отлагане на брекзита вместо неяснотите от директно напускане на общността.

Гласуванията донесоха на хардлайнера Борис Джонсън най-голямото унижение в политическата му кариера. След гласуването той обяви, че трябва да се свикат предсрочни избори в средата на октомври, защото "правителството не може да управлява при положение, че парламентът не приема това, което му се предлага".

Премиерът настоява за излизане без сделка с мотива, че така ще успее да предоговори по-добри условия за отношенията с Брюксел, но европейските политици твърдят, че към момента от Лондон няма градивни предложения – особено по взривоопасната тема за границата между Ейре и Северна Ирландия (Великобритания не иска както да има граничен контрол, така и част от територията ѝ да остане в по-близки отношения с ЕС).

Някои опозиционни коментатори директно обвиняват добре приемания във Вашингтон Джонсън, че в крайна сметка иска да подари на американски корпорации ключови сектори от британската икономика чрез търговско споразумение, каквото ЕС не би позволил на никоя своя страна членка.

В крайна сметка 21 депутати напуснаха управляващата Консервативна партия. Джонсън твърди, че случващото се е „капитулация” пред Брюксел, поиска от кралицата разпускане на парламента и заговори за предсрочни избори, като противниците му виждат в този ход отчаян опит да се спечели време до срока за излизане от ЕС (31 октомври). Те не вярват, че той ще успее да договори по-добра сделка с ЕС от тази на предшественичката му на поста Тереза Мей.

Нейният вариант на брекзит също не мина през парламента и тя подаде оставка. Сега, обаче, депутатите си отвориха вратичка за повторно разглеждане на споразумението, което се приема и от ЕС.

Ако се стигне до нови избори, има три варианта, посочва „Ройтерс”: хардлайнерско правителство на Борис Джонсън, връщане на власт на лейбъристите на Джеръми Корбин, който заговори за нов референдум за самото напускане на ЕС, или пък кабинет на малцинството. За момента от опозицията са склонни на нов вот само при пълна сигурност, че брекзит без сделка ще бъде избегнат.

Всички сценарии обаче предвещават неясноти по пътя на Великобритания.